Ytterlår

Ytterlåret är den långa och kraftiga muskeln på utsidan av nötdjurets bakben. Ytterlåret kommer till sin rätt vid långsam tillagning i gryta eller ugn. När du letar efter denna styckdetalj i butiken är det sällan du ser benämningen "ytterlår" på förpackningarna. Leta istället efter oxstek eller nötstek. Och om den är strimlad, skuren i bitar eller skivor, får den nya namn som stroganoff, wokkött, grytbitar eller sjömansbiff.

Innertemperatur:

Rare: 75°
Medium: 75°
Well done: 75°

Innertemperatur

Innertemperatur för Ytterlår

Läs om fler detaljer här nere

Mer om Ytterlår

Ytterlåret är den långa och kraftiga muskeln på utsidan av nötdjurets bakben och är en detalj med unika karaktär. Delen är rik på bindväv, har en robust struktur men är samtidigt relativt magert. Ytterlåret kommer till sin rätt vid långsam tillagning i gryta eller ugn.

Tillagningen av ytterlåret kräver extra omtanke eftersom det är hårdare än innanlåret. Långsam tillagning i fuktig värme är nyckeln till att framhäva dess möra sida. Det passar utmärkt som huvudrollen i en traditionell nötstek. För den bästa smakupplevelsen används ytterlåret ofta i mindre bitar i en gryta, och det är viktigt att skära tvärs över muskelfibrerna, som delvis är fjäderformade.

När du letar efter denna styckdetalj i butiken är det sällan du ser benämningen "ytterlår" på förpackningarna. Leta istället efter oxstek eller nötstek. Och om den är strimlad, skuren i bitar eller skivor, får den nya namn som stroganoff, wokkött, grytbitar eller sjömansbiff. Det är som om den byter identitet beroende på hur den presenteras, men oavsett vad den kallas, är ytterlåret en köttdetalj som är väl värd att utforska i köket för sina unika smaker och möjligheter.

Ytterlår smakar fantastiskt tillsammans med tydliga smaksättare som senap, kapris, tomatpuré och sweet chili, särskilt i sautéer som den klassiska stroganoffen.

Recept på Rullader i gräddsås

1kg ytterlår

1 gul lök

4dl matlagningsgrädde

2msk kinesisk soja

1 köttbuljong, tärning eller ett par matskedar koncentrerad fond

1kg potatis

Tandpetare

Salt

Peppar

1. Börja med att skiva ytterlåret i en centimeter tjocka skivor

2. Skala och koka potatis

3. Banka ut skivorna rejält

4. Salta och peppra generöst på båda sidorna

5. Hacka fräs löken

6. Ta ur löken ur stekpannan och lägg åt sidan

7. Rulla köttet tajt, börja från den smalaste änden

8. Sätt ihop rullarna med en tandpetare, jag brukar dela tandpetaren så de inte stick ut så mycket. Se till att den går igenom hela rullen och kommer ut på andra sidan.

9. Stek rulladerna runt om i stekpannan

10. När de fått färg på alla sidor lägger du tillbaka löken i pannan

11. Häll i matlagningsgrädde och soja

12. Lägg i buljongen

13. Låt grytan puttra tills köttet är mört, ytterlår kan få koka en stund men har du bankat ut dem ordentligt räcker det med 15 minuter.